+3620 425 7771

info@rabaratok.hu

Previous slide
Next slide
Az évek óta tartó tendencia, miszerint, ha Rába100, akkor kellemes tavaszi idő vár a mezőnyre, idén megbukott: esős időszak kellős közepére esett a nap, amikor a majdnem száz fős mezőny felsorakozott az Akácfa kemping melletti töltésoldalba, hogy ismét leküzdje azt a bizonyos 100-ast. Az eligazítás során, éppen csak elhangzott, hogy talán nem szakad le az ég, mikor is az első esőcseppek megjelentek, és mindenki felvette még indulás előtt az esőkabátokat.
Körmendig, vagyis az első 40 kilométeres etapig már kellemes víz zötykölődött a hajókban, így épp jól is jött az első megálló, ahol frissítések mellett a kötelező vízmerést is megejtették azok, akik itt a zord időjárás ellenére sem adták fel a versenyt. Elhagyva Körmendet, már-már látszott némi reménysugár, hogy az eső alább hagyhat. Elérve az első komolyabb hordalékszigetet, melyből volt jónéhány idén, már megállni látszott az égi “áldás”. Mondják a májusi eső aranyat ér, de miért pont akkor kellett jönnie?! ?
A következő 35 km-es etapra már kezdtünk száradni, kezdtük élvezni is, de a Molnaszecsőd után két hatalmas hordaléksziget ismét kedvünk szegte. Sokan pihenőt is itt tartottak, mondván, ha már ki kellett szállni, minek álljanak meg a frissítő pontnál? Ezután viszont már csak egy cél lebegett mindenki szeme előtt, az utolsó 25 kilométer, és az, hogy az Ikervár előtti duzzasztott szakaszra mennyi erő maradt még. Elhagyva az idilli horgászfalut Meggyeskovácsinál már tudtuk nincs sok vissza. A láb már zsibbad, a váll leszakad, ülni már nem bír az ember, de hát már 10 kilométer sincs hátra…
Aztán meghallottuk a biztató szavakat a partról: “Gyertek, utolsó 200 méter” és tudtuk, újra megcsináltuk. Amit a vízállás adott, azt az időjárás el is vette. Bár az idők kivétel nélkül, szinte mindenkinél jelentősen javultak a tavalyihoz képest: talán a vízállás, talán mert mindenki csupa víz volt és mielőbb be akart érni. Mindenesetre a túra szlogenje, bár már hónapokkal ezelőtt megfogalmazódott, de ennyire aktuális sohasem volt: “Egy bolond százat csinál”. Egyesületünk ehhez a száz bolondhoz öt fővel tudott hozzájárulni: Katona Zoltán, dr. Kovács Máté és Szukics Szabolcs kajak egyesben, illetve Bérdi Bence és Kocsis Ádám kenu kettes kategóriában. Köszönjük a szervezőknek, hogy idén is részesei lehettünk ennek az erőfelmérőnek, de egyet kérhetnénk? Jövőre nem lehetne eső nélkül? ?
 
Fotók: Weking Egyesület