+3620 425 7771

info@rabaratok.hu

Previous slide
Next slide

Rába takarítás

A május 6-i Rába takarítás alkalmával egyesületünk az Alsószölnök – Csörötnek szakaszt tisztította meg. Meglepődve tapasztaltuk, hogy habár novemberben ezt a szakaszt megtisztítottuk a szeméttől, most is jelentős mennyiséggel kötöttünk ki az Akácfa kempingnél. Elszomorító, hogy alig fél év alatt sikerült újra beszemetelni a folyót.
Szeretném megköszönni a résztvevőknek, akik minden zeg-zúgos, keskeny, szűk, sodrásban lévő részekre is bemerészkedtek a kenukkal, hogy a legapróbb fólia darabokat is összegyűjtsék. Köszi Nektek, hogy a nap nagy részét erre szántátok!

TeSzedd! 2023

Köszönjük mindenkinek a részvételt az április 22-i TeSzedd! akciónapon. Bár nem túl sokan, de annál nagyobb lelkesedéssel jöttek az önkéntesek, hogy együtt megtisztítsuk településünket az igénytelenség netovábbját jelentő eldobott hulladékoktól. Külön öröm volt, hogy a legkisebb korosztály is képviseltette magát. Fontosnak gondoljuk, hogy a gyermekek környezettudatosságra való nevelése mielőbb megkezdődjön.
A reggeli csoportokra való osztást követően a falu különböző irányaiba indultunk meg, és a bevezető utakat, illetve a szőlőhegyi utat járták végig a segítőink. Esetleg a résztvevőktől várjuk ide a tapasztalataikat, mivel mi a vízen jöttünk és tisztítottuk a Rába partot, így ezekről a helyekről sok infónk nincs, csak a végeredményt láttuk, a rengeteg megtelt szemetes zsákot.
A rábai tapasztalataink, hogy a horgászhelyek és vízre szállóhelyek környezetében voltak eldobálva üdítős, sörös dobozok. A belterületi szakaszon mentünk végig. A falu Rábagyarmat felőli végén, ami a partoldalon fogadott minket, az több, mint elszomorító volt. Körülbelül egy 30 méter széles részt tudtunk megtisztítani, a néhol függőleges partoldalon (spaniferekből rögtönöztünk biztosítóköteleket ?). A szemét néhol fél méteres vastagságban, már a földdel vált egyenlővé. Itt már a teljes tisztítást csak talajcserével lehetne elérni. Mi most csak optikailag tudtuk szebbé tenni a partoldalt, de így is 12-13 zsák szemetet és a nagyobb hulladékokat vittünk el onnan. Nincsenek egyszerűen szavak arra, hogy a Rábát az emberi igénytelenségünk oltárán kívánjuk feláldozni. ?
Köszönjük továbbá azoknak, akik önkéntesen, más napokon fognak becsatlakozni, illetve az iskolásoknak, akik a héten a falu utcáit fogják végig járni.
Folytatás május 6-án, egy hosszabb szakaszon, a Rába takarításon, a Kormorán és a Weking egyesülettel karöltve.