+3620 425 7771

info@rabaratok.hu

Previous slide
Next slide

Csörötneki Rába-Party – Vízitúra kóstolgató

vaol.hu beszámolója: https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2023/07/rabai-vizitura-kostolgato-egy-hagyomanyt-felelevenitettek-egyet-teremtettek

Július 8-án reggel, gyönyörű nyári reggel fogadott minket. A Rábarátok Egyesület sátrát korán reggel már berendeztük, a hajókat és a raftokat előkészítettük. A halászléfőző versennyel párhuzamosan zajló vízitúra kóstolgatónk első turnusára még invitálnunk kellett a résztvevőket (talán a főzésre igyekeztek koncentrálni), de így is, már az első túrán az összes kenunk vízen volt. A visszatérést követően meglepődve tapasztaltuk, hogy a soron következő túránk már betelt, és az azt követőre is már vannak jelentkezők. Az egyesület “szárazföldi” tagjai nem győzték szervezni a fuvart és a beosztásokat összeállítani. Befogtuk hát a raft hajókat is, a busz pedig többszöri fordulóval vitte a vízitúra iránt érdeklődőket a vízre szállási pontra. Az óránkénti indulást sajnos a raftokkal nem tudtuk teljesíteni, hisz lassabbak is voltak, illetve a szállításuk is körülményesebb volt, de másfél óránként folyamatosan indítottuk az újabb köröket. Az eredeti tervek szerint, 6 órakor zárult volna az utolsó turnus, melynek oka az lett volna, hogy az esti fáklyás felvonulásra mindent elő lehessen készíteni: az összes hajót feldíszíteni, katamaránba kötni, hangosítást, hajók indulásának irányítását megszervezni. A nagyszámú érdeklődésre való tekintettel azonban az egészet átszerveztük, és vállaltuk a rizikót, hogy a díszítésre szánt időt csökkentjük: még este fél hét után is volt olyan hajónk a vízen, amely a kedvcsináló túráztatásban vett részt. Sajnos így is még sokan lemaradtak, akiket már nem tudtunk fogadni, de tervezzük további hasonló nyílt napok szervezését, ott már előzetes regisztrációval. A nap folyamán hat szervezett, kedvcsináló túrát bonyolítottunk le, folyamatos “teltházzal”.

Az egyesületi standnál is állandó volt a sürgés forgás: az érdeklődők megismerkedtek az evező méretének helyes kiválasztásával, dóbókötéllel, mentőmellényeket próbálgattak. Volt, aki csak kíváncsiskodni jött, hogy kik vagyunk, és kikötötte, hogy ő vízre nem megy, mert fél, és amúgy sem tud biztonságosan úszni: a nap végére ő is evezett velünk.  A standnál folyó munka flottul zajlott: az indulásra már mindenki a megfelelő méretű mentőmellényben és evezővel várta a buszt.

Az esti felvonulásra szánt hajók díszítése rögtön megkezdődött, amint a hajók rendelkezésre álltak. Három katamarán, három kenu és egy feldíszített kajak vett részt a ‘60-as évek hagyományait felelevenítő vízi parádén. Bemutatkozott Csörötnek Község, a helyi iskola, a polgárőrök is feldíszített hajóból “biztosították” a rendezvényt. Érkeztek civil szervezetek a szomszédos falvakból, illetve Szlovéniából is. Saját egyesületünk egy kenun mutatkozott be (kizárólag az egyesület hölgy tagjaiból álló legénységgel) akiket egyik remek kajakosunk kísért. Fél kilenckor már kezdtek gyülekezni a nézők a Rába hídon, és a töltés oldalában. Kisgyermekesek plédekre fekve várták a hajókat. Az közelgő indulást jelezte, hogy a fáklyák fényei a Rába parton felgyúltak. Az indulást próbáltuk kicsit húzni, hisz még nem volt kellően sötét, de negyed 10 után pár perccel elindult a Csörötnek község katamaránja és egyesével minden hajó világítva, füstölve, mindenféle ide illő effektekkel felvértezve leereszkedett a Rába híd alatt. A szép számú közönség ujjongva, tapssal fogadta a világító hajókat, amelyek a híd után beálltak a limányba, hogy a nagyérdemű együtt is megcsodálhassa a feldíszített kenukat és kajakot.

Mindent összevetve, fárasztó, mégis nagyon örömteli és úgy gondoljuk hasznos nap volt. Már aznap sokaktól kaptunk folyamatosan visszajelzéseket, hogy vissza szeretnének jönni, hosszabb túrán is részt venni. A program sikerességét mutatja, hogy a megyei lap is érdeklődött a rendezvényünk iránt, interjút kértek, mely egy külön cikket kapott. Célunk, hogy jövőre, az idei tapasztalatokat felhasználva még tovább gondoljuk ezt a programot, amely itt a Rába mentén kellő fókuszt tud szerezni a vízitúrázásnak.

Galériánk a napról