+3620 425 7771

info@rabaratok.hu

Previous slide
Next slide

Forrás: index.hu / Baumgartner Benita, fotók: Tövissi Bence

Betonvasból kiálló vascsövek, betondarabok és régi facölöpök keserítették meg a vízitúrázók életét, amikor áteveztek a Csörötnek településen lévő közúti híd alatt. Az 1945-ben berobbant egykori híd maradványait közel nyolcvan év után emelték ki a Rábából.

Veszélyes szögvasak fúrták át a felfújható vízicsónakokat, és ezzel megkeserítették a vízitúrázók mindennapjait a csörötneki közúti híd alatt. Voltak, akik az akadály következtében beleborultak a vízbe. „ Magyarország egy igazi vízitúraparadicsom lehetne, ugyanis rendkívül sok nagyon különböző adottságú vizünk van” – hangsúlyozta Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, aki érthetetlennek nevezte, miért kellett éveket várni, hogy eltávolítsák a betontömböket, és megtisztítsák a Rába csörötneki szakaszát.

Az államtitkár elmondta; fiatalkora óta nagyon sokat vízitúrázik az országban, és már több mint harminc évvel ezelőtt is belefutott abba, hogy Csörötneknél „vigyázni kell”, mert a háborúban a visszavonuló német csapatok berobbantották a hidat, aminek elemei különösen alacsony vízállásnál veszélyesek.

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy az alacsony vízállásnál az akadályok borulásveszélyessé tették a csónakkal, kajakkal és kenuval való áthaladást.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára
Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára – Fotó: Tövissi Bence / Index

A Rába-konferencián dőlt el a cölöpök sorsa

Az államtitkár elmondta, hogy tavaly ősszel tartottak egy Rába-konferenciát, amikor próbálták számba venni, milyen nehézségek állnak a túrázók előtt. Elsők között döntöttek arról, hogy a balesetveszély elkerülése és a népszerű túraútvonal miatt el kell távolítani. A betonvasakat egy lánctalpas markológéppel emelték ki, és egyetlen nap alatt végezték el a munkát.

Összetett feladatkör, hangsúlyban az ökológiai cél

,,Az árvízvédelmi védművek kiépítése és karbantartása mellett a környezetvédelem is feladataink közé tartozik, és igyekszünk segíteni azokon a törekvéseken, amelyek a víziturizmus fejlődését szolgálják” – mutatott rá Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, aki örömtelinek nevezte, hogy a Közúttal együttműködve elhárították az akadályt.

A Magyar Közút szerepe a költségmegosztásban van, vette át a szót Böröcz Miklós a folyószakasz hétfői megtisztítása alkalmából rendezett eseményen. A Magyar Közút Vas vármegyei igazgatója hozzátette, hogy, évtizedekig tartott a dilemma, amikor a csörötneki polgármester megkeresett bennünket. Az első gondolatunk volt, hogy nem egy jelentős költség, így mindenképpen segítünk, hogy felszabadulhasson a meder. Azt a kérdést nem tartották relevánsnak, hogy a híd, amelyet lebombáztak, a közút jogelődjéé volt, vagy nem.

„Tavaly a Magyar Vízitúra Szövetség által kiírt Év vízitúrája címre pályáztunk, és toronymagasan sikerült elnyernünk ezt a Csörötnek–Csákánydoroszló-szakasszal. A felső Rába mentén ez a szakasz, amelyik a legszebb, a legkalandosabb, így a Rába teljesen érintetlenül, szabályozatlanul vadregényesen kanyarogva halad. Nem egyszerűen az élmény, hanem maga a táj szépsége, a bedőlt fák, a halak is megérintik őket” – hangsúlyozta Csörötnek polgármestere.

Kocsis Zsolt elmondta, hogy a túrázók rendszeresen jelezték az akadályt, de a tavaly augusztusi árvízig a jobb ág szabad volt. Akik gyakorlottak voltak, tudták hova kell berakni a kenut, le tudtak jönni a kiálló vasak között, de ez veszélyes volt.

A rábai legfantasztikusabb vízi út lesz az országban. Révész Máriusz lapunknak a jövőbeli tervekre vonatkozóan elmondta, hogy a Rábán több erőmű is található, például Magyarlaknál, ahol ki kell venni a kenukat a vízből, és vízre rakni. De Mosonmagyaróvárnál már találtak erre megoldást a vízicsúszdával, amely a halaknak is adekvát, hallépcsőként is funkcionál, a vízitúrázók le tudnak menni rajta, és az erőműtulajdonosokat sem teszi tönkre, ezt a Rába több erőművénél is bevezethetik – összegezte. 

További sajtómegjelenések: